Bo comezo de semana a tod@s. Debido a que es éste o meu blog case sempre os post están relacionados coa festa e os excesos nocturnos (e diurnos) hoxe quero tratar un tema básico: o consumo de froita que é importante para gozar de boa saude. Non sei por que estrana razón cada día a froita paréceme máis importante na miña alimentación mentres non hai moito tempo agás me levaba interés e non valoraba a beneficio que pode ter na nosa saude. Ahí van as súas propiedades:
A composición da froita defire en gran medida na función do tipo de froito e do seu grado de maduración. A auga é o compoñente maioritario en todos os casos.
Constitue en xeral, máis do 80% do peso da porción comestible, oscilando entre un 82% nas uvas, un 90% nas fresas e ata un 93% na sandía.
Valor enerxético
As calorías da froita dependen case exclusivamente do seu contido de hidratos de carbono, a excepción do caso do aguacate e o coco, froitas nas que o contido graso determina o seu valor enerxético.
Hidratos de carbono: os azúcares ou hidratos de carbono simples (fructosa,glucosa,sacarosa...) confiren o sabor doce as froitas maduras e supoñen un 5-18% do peso da porción comestible. As mazás e as peras son ricas en fructosa. Nas froitas que se encontran tamén outros mono e desacáridos como a xilosa, a arabinosa, a manosa e a maltosa. As cereixas e as peras conteñen cantidades relativamente altas de sorbitol, unha sustancia emparentada cos azúcares, que posee un coñecido efecto laxante. En menor presentan hidratos de carboo complexos (almidón). As froitas non maduras teñen entre un 0,5-2% de almidón, pero conforme vai madurando esa porcentaxe disminue ata case desaparecer, agás nos plátanos maduros, nos que o almidón pode superar o 3% do seu peso total.
Graxas: o seu contido é case inapreciable (0,1-0,5%), agás no aguacate, que aporta un 14% de graxa, especialmente ácido oleico, saudable (72% do total de graxa) e no coco, con un 35% de graxa, na súa maioría saturada (88,6% do total de graxa), menos saudable.
Valor plástico
Ven dado en función do seu contido en proteínas, que habitualmente representa menos do 1% do peso fresco das froitas. As proteínas están compostas por aminoácidos, dez dos cales (leucina, isoleucina, valina, treonina, triptófano, metionia, lisina, fenilanina, histidiana e arxinina) son esenciais para o ser humano. O término esencial fai referencia a que o organismo non os pode producir por si mesmo e , polo tanto, debe obtelos necesariamente da alimentación cotiá. Unha proteína que conteña, en cantidade e en calidade, os dez aminoácidos esenciais considérase completa ou de alto valor biolóxico. Nas froitas, as proteinas son de baixo valor biolóxico. Nos cítricos e fresas abundan sustancias nitroxenadas simples como a asparagina e a glutamina e os´ácidos aspártico e glutámico. Nas mazás e as pera abunda a asparagina e as laranxas son ricas en prolina.
Valor regulador
As froitas son boa fonte de vitaminas e minerais.
Vitaminas: destaca o contido en vitamina C (en cítricos, froitas tropicais, melón, fresas e groselas negras) e de provitamina A (en albaricoques, cereixas, melón e melocotón...), ambalas duas en acción antioxidante. En menor proporción, encontranse outras vitaminas do grupo B solubles en auga, biotina e ácido pantoténico (albaricoques, cítricos, figos...). En xeral, son máis ricas en vitaminas as variedade coloreadas, as de verán e as froitas expostas o sol. Como curiosidade: dentro de un mesmo árbol, os froitos orientados o sur son máis ricos en vitaminas que os orientados o norte; os da cúspide máis ricos que os das faldas e os exteriores máis ricos que os interiores.
Minerales: nas froitas abunda o potasio (necesario para a transmisión do impulso nervioso e para a actividade muscular normal, contribue o equilibrio de auga dentro e fora da célula). Son ricas en potasio o plátano, kiwi, nectarina, níperos, melón, uva negra, cereixas, albaricoques, coco fresco, aguacate, piña, chirimoias e papaia. Tamén aportan magnesio (relacionado con funcionamento do intestino, nervos e músculos, forma parte de osos e dentes, mellora a inmunidade e a resistencia ante enfermidades dexenerativas, posue un suave efecto laxante e é anti-estrés).
Polo tanto xa sabedes, na Comarca Terra de Melide (Melide, Sobrado, Toques e Santiso) hai moitas e boas froiterias onde mercar saude, o voso corpo e a vosa mente agradecerao.
CONSUME FROITA
POST ADICADO A TODOS OS INTEGRANTES DA PANDILLA QUE SAIU ESTE SÁBADO EN MELIDE: Álvaro, Pablo, David, Pedino, Esteban, Pirulo, Nando, Lisardo e eu mesmo, que carallo! a ver se así recuperamos dos cubatas e lle damos un pouco a froita.
Bicos
11 comentarios:
Y con esta seleccion de cubateros de Melide y alguno mas,la alineacion seria la siguiente:
1.De portero-frutero,"Victor Valdes",
2.de carrilero-bus"Josu Sarriegi",
3.por el otro carril-bus"Esteban Matias Cambiasso",
4.de central"ferNando Hierrero"
5.el otro central"Luis Lisardo Amaranto Perea"
6.de pivote"David Albelda",
7.por la izquierda"Alvaro Recoba"
8.media punta"Pablito Aimar"
9.delantero centro(historico y de Basauri)"Piru-lo Gainza"
10.con total libertad de movimientos"Borja(Burrito Ortega)"
11.por la derecha"Alberto(Pedino)Gilardino"
El estadio del equipo podria ser el Coliseum "Alfonso Panaderez en Getafe".
Eso no es una Selección, ES EL PUTO DRINK TEAM!!!! a ver si nos juntamos todos para comenzar a entrenar que va a llegar el Campeonato del Mundo y nos van a pillar muy frios. Propongo que en breves fechas formalicemos el calendario de entrenamientos (oficiales y no oficiales), así como los bolos de verano, etc.
Echando un primer vistazo al 11 inicial veo un equipo con un gran número de "definidores" pero también veo "contundencia", un buen cocktail para llegar muy, muy lejos. Por lo que respeta a la portería (la parte que me corresponde) que decir, seré el encargado de llevaros zumitos cuando las energías fallen, je je je.
A X ELLOS OE!
Grandes virtudes as da froita como se observa nesta longa redacción. E para poñela en práctica preciso unha recomendación dalgunha froiteria onde teñan calidade e boa atención o cliente pola zona mencionada. Esperando algún consello ,un saudo de:
O muxico
Sin palabras Lato, esto si que é un gran artículo. Xa está ben de pensar sempre no mismo,PFFFFF!!
Por certo esto da fruta xa hai unha temporada que che preocupa, se mal non recordo en algún comentario dos Dolores xa recomendabas o seu consumo.
Jesus pedazo de alineación que te curraste, cuando empezamos la pretemporada? Y la gira?
Bueno, bueno, bueno, xa sabía eu que Pablo Calvete e Alvaro non pasaban sen facer un comentario sobor da froita, tan importante para a saude. Sen dúbida que hai que concienciar a nenos e maiores de que a froita é o mellor que hai (a vista está, ben vedez que pintaza ten, IMPRESIONANTE). Menos cubatas e máis bailoteo e zumitos, je je je.
PFFFFFFFFFFFFF!
Arriba a froita
Agora resulta que ides deixar os vicios malsáns da noite e convertervos en chicos sanotes? Facedes ben, hai que coidar a saúde que é das poucas cousas realmente valiosas que temos nesta vida (vale,xa me saíu a vea literaria).
Ale, a darlle ó zumito logo!
ESE FRESON ESTA CLARO QUE NON AI NADA COMA UN BON FRESON SEÑA DO PAIS OU NON,AS PERAS TAMEN ESTAN BEN PERO SEGURO QUE AI QUEN PREFIRE A BANANA MOI RICA EN PROTEINAS AINDA QUE NON SEÑA DE CANARIAS
PTT MARICON VENME MONTAR A INSTALACION
Hola lato estou totalmente dacordo dcontigo neso da fruta e os seus derivados porque ai que ter en conta estes productos con todolos beneficios da froita .Por eso creo que todos aqueles que fomos a despedida de pirulo coa cantidade de sidra que bebemos temos o cupo cuberto pa este ano mais pa o proximo,Non ai quen vote sidra aqui ou que
Buf! nótase que chega a Ponte que están os ánimos caldeados, je je je.
Sí, a verdade é que sidra aínda bebemos unha pouca. De garrafón, de botella, escanciando nós, escanciandonola o da sidrería de turno... INOLVIDABLE ESTA DESPEDIDA.
Que show, que personaxes, que risas, que litronas e como diría un que eu sei: hai que volver a Xixón, mi madriña querida! je je je
Y PASAME LA BOTELLAAAAAAAAAAA!
Según un estudo que lin en Internet na última década o consumo de Froita en Galicia medrou un 23 % con respecto a décadas anteriores.
Que terá que cada vez gusta máis...?
CONSUME FROITA PARA UNHA VIDA SÁ
Publicar un comentario